SKŁADNIKI
mąka owsiana* (bezglutenowa) 35 %, skrobia kukurydziana*, nasiona* 15 % (sezam*, słonecznik*, siemię lniane całe*, siemię lniane mielone*), mąka pełnoziarnista z nieobłuszczonego ziarna prosa*, otręby owsiane* (bezglutenowe), zakwas gryczany w proszku* (mąka gryczana*), substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, sól morska, proszek do pieczenia (substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, regulator kwasowości: winiany potasu, skrobia kukurydziana*), łupiny nasion babki jajowatej* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Mieszanka do wypieku bułek bezglutenowych z dodatkiem nasion. Opakowanie wystarcza na wypiek 10 bułek.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1577 kJ/375 kcal
Tłuszcz – 9,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,3 g
Węglowodany – 61 g
w tym cukry – 0,8 g
Błonnik – 7,2 g
Białko – 8,4 g
Sól – 2,0 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza z funkcją grzania góra – dół.
2. Mieszankę wymieszać z 400 ml letniej wody, 2 łyżkami octu jabłkowego lub winnego, 2 łyżkami oleju za pomocą trzepaczki lub miksera ręcznego.
3. Ciasto uformować zwilżonymi dłońmi i podzielić na 10 kawałków.
4. Kawałki ciasta uformować na kształt okrągłych bułek i obsypać dodatkami według uznania.
5. Następnie położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i docisnąć na szerokość kciuka, aby dobrze wyrosły w piekarniku.
6. Piec przez 35 minut.
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać soję, orzechy.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu