SKŁADNIKI
olej z pestek dyni* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Olej powstał z najwyższej jakości pestek dyni pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych za pomocą tradycyjnej metody tłoczenia, nierafinowany. Olej z pestek dyni jest doskonałym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Posiada wybitne walory smakowe, wspaniały ciemnozielony kolor i piękny orzechowy zapach.
WARTOŚC ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 3700 kJ / 900 kcal
Tłuszcz – 100 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 18 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 32 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 50 g
Węglowodany – 0 g
w tym cukry – 0 g
Białko – 0 g
Sól – 0 g
SPOSÓB UŻYCIA
Olej z pestek dyni powinien być stosowany na zimno. Zastosowanie jako dodatek do sałatek, gotowanych warzyw, zup, sosów, deserów oraz jako polewa do lodów.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.