SKŁADNIKI
100% maranta trzcinowa* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Maranta trzcinowata jest dobrym środkiem wiążącym, może być używana do przygotowywania i zagęszczania wielu potraw: klarownych zup i sosów, puddingów, ciastek, galaretek , budyniów, lodów oraz wypieków dla dzieci. W diecie bezglutenowej świetnie sprawdza się w charakterze zagęstnika, a także zamiennika mąk glutenowych.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1519 kJ / 362 kcal
Tłuszcz – 0,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g
Węglowodany – 88,2 g
w tym cukry – 0 g
Błonnik – 3,4 g
Białko – 0,3 g
Sól – 0 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 łyżkę maranty wymieszać z 250 ml zimnej wody, następnie dodać do gorącego dania i podgrzewać do momentu, aż zgęstnieje.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.